(Read the Election Program in English here)

HYYn Vihreiden vaaliohjelma 2022

Ympäristökriisi on aikamme suurin uhka ja ilmastonmuutoksen sekä luonnon monimuotoisuuden heikkenemisen torjunnan pitää näkyä pitää näkyä läpileikkaavana teemana kaikissa HYYn, Helsingin yliopiston ja Helsingin kaupungin päätöksissä.

Elämme keskellä mielenterveyskriisiä. Opiskelijoiden mielenterveys on historiallisen alhaalla. Koronapandemian aiheuttama mielenterveysvelka tulee kuroa umpeen. 

Yhdenvertaisuus ei ole koskaan valmista. HYYn tulee olla antirasistinen, antiableistinen ja sateenkaareva sekä vastustaa aktiivisesti syrjiviä toimia ja rakenteita. 

Koulutus ja tutkimus on toimivan hyvinvointivaltion kulmakivi. Akateemista vapautta oppia ja tutkia tulee vaalia, eikä koulutusta tule pitää yritysmaailman tai poliitikkojen pelinappula. Koulutuksen ja tutkimuksen rahoitus tulee turvata täysimääräisesti.

HYY on etäinen tavallisille jäsenilleen. HYYn pitää tehdä toiminnastaan avoimempaa ja tukea jäseniään suorasti sekä välillisesti sen piirissä toimivien järjestöjen kautta.

Ylioppilaskunnan syksyn 2022 edustajistovaaleissa ajamme seuraavia asioita:

HYY edelläkävijänä kestävyyskriisin torjunnassa


Kestävyys

  • Yliopiston on huomioitava kestävyys kaikessa toiminnassaan ja varmistettava hiilineutraaliustavoitteensa toteutuminen vuoteen 2030 mennessä sekä luontokadon pysäyttäminen vuoteen 2035 mennessä. HYYn tulee pyrkiä päästöjensä minimointiin ja hiilineutraalisuustavoitteen saavuttamiseksi välttämättömiä päästöjä voidaan kompensoida. HYYn kehitysyhteistyön määrärahoja tulee nostaa asteittain 1,5 prosenttiyksikköön (nyk. 0,7%) HYYn budjetista ja kestävän kehityksen tulee olla kehitysyhteistyövarojen käytön keskiössä.

  • HYYn on osallistuttava aktiivisesti julkiseen keskusteluun ekologisesta kestävyydestä, ilmastonmuutoksesta ja vastuullisuudesta.

  • HYY ajaa kestävää kehitystä rohkeasti oman yrityksensä Ylvan kautta.

  • Järjestöjä tulee kannustaa huomioimaan ekologinen kestävyys niiden toiminnassa erilaisin keinoin. Esimerkkejä keinoista ovat niin kilpailut kuin välittömät rahalliset tuet.

Kaupunki

  • Pyöräilymahdollisuuksia on helpotettava Helsingissä. Kampustenvälisiä pyöräily-yhteyksiä on parannettava ja kaupunkipyöriä on voitava käyttää HSL:n kausilipulla. Pyöräverkostoa on ylipäänsä kehitettävä ja pyöräteitä selkeytettävä. Kaupunkipyörien tulee olla käytettävissä ympärivuotisesti.

  • Joukkoliikenteestä on tehtävä entistä houkuttelevampi vaihtoehto opiskelijoille. Joukkoliikenteen opiskelija-alennus pitää palauttaa 50 prosenttiin, alennus tulee olla saatavilla pidemmäksi ajaksi kuin kuukaudeksi kerrallaan ja sen tulee olla saavutettavissa myös ilman puhelinta. Opiskelija-alennus tulee ulottaa myös kertalippuihin ja sen on oltava myös HSL-alueen ulkopuolella asuvien käytettävissä. Metron tulee liikennöidä ympärivuorokautisesti.

  • Yliopiston keskustakampuksesta on tehtävä autoton ja yhtenä keinona autoliikenteen päästöjen vähentämiseksi on otettava käyttöön ruuhkamaksut.

Vastuullinen ja rohkea Ylva!

  • Ylvan on oltava esimerkillinen, rohkea ja vastuullinen toimija, joka pyrkii hyvään ja kestävään tulokseen. Ylvan yhteistyökumppaneiden valinnassa tulee noudattaa vastuullisuuden ja kiertotalouden periaatteita.

  • Unicafén oltava ensisijaisesti palvelu HYYn jäsenille, mutta sen on suotavaa laajentaa asiakaskuntaansa myös muihin ryhmiin. Unicafén on palveltava erilaisia opiskelijoita laajoilla aukioloajoilla ja jatkettava tilanteen mukaan rohkeita palvelutapoja. Takeaway-mahdollisuus tulee säilyttää jatkossakin.

  • Unicafen vegaanisten ruokien tarjontaa on laajennettava tarjoamalla päivittäin vähintään kahta vegaanista vaihtoehtoa erilaiset ruokarajoitteet huomioon ottaen ja niiden tulee jatkossakin olla halvin vaihtoehto. Tavoitteeksi tulee asettaa kokonaan kasvipohjaisten ravintolan avaaminen 

  • Ylva ei jatkossakaan sijoita ase-, tupakka-, uhkapeli- tai alkoholiteollisuuteen tai fossiilisia polttoaineita tuottaviin yrityksiin eikä vuokraa tilojaan näille yrityksille. Ylvan tulee suosia mahdollisimman ympäristölle kestäviä sijoituksia ja yhteistyökumppaneita sekä lopettaa eläintuotantoon liittyvät sijoituskohteet.  Lisäksi kiinteistöjen vuokraamisen sekä rakennusprojektien kestävyyteen tulee kiinnittää huomiota.

  • Ylvan tulee julkaista tuloksensa kokonaiskestävyyttä mittaavilla indikaattoreilla. 

HyVinvoinnin korjausliike


Terveys ja opiskelukyky

Mitä itseisarvoa on arjella, joka polttaa loppuun opiskelijat ja maksaa kohtuuttomasti niin inhimillisesti kuin taloudellisesti? Opiskelijoiden elämä on vuosia ollut selviämistä kriisistä toiseen - näin ei voi jatkua. 

Nyt tarvitaan toimia opiskelijan hyvinvoinnin mahdollistamiseksi: matalan kynnyksen mielenterveyspalveluita, terveydenhuollon saumatonta yhteyttä yli kunta- ja järjestäjärajojen sekä reiluja panostuksia opiskelijaelämään. Korkean inflaation aikana opiskelijat yhteiskunnan erityisryhmänä ansaitsee tukea.

  • Kaikkien korkeakouluopiskelijoiden terveydenhuollosta vastaavan YTHS:n resurssit ovat riittämättömät. YTHS:n toimintaedellytykset laadukkaiden ja saavutettavien palveluiden tuottamiseen on taattava.

  • Opiskelijalla on oikeus terveydenhuoltoon ja yksilöohjaukseen opiskelussa ja arjessa jaksamisessa. Yliopiston ja YTHS:n on tarjottava selkeää tietoa palveluiden piiriin hakeutumisesta. HYYn on toimittava tiedottajana YTHS:n ja yliopiston tarjoamista palveluista.  

  • Opiskelijoiden hyvinvointi, arjessa jaksaminen ja mielenterveys ovat kriisissä. Kaikessa yliopiston sekä ylioppilaskunnan toiminnassa on otettava kokonaisvaltaisesti huomioon hyvinvointi ja kiinnitettävä erityistä huomiota opiskelustressiin ja mielenterveyden tukemiseen.

  • Opintopsykologien määrää tulee kasvattaa, jotta vastaanotolle pääsee kahdessa viikossa ajanvarauksesta. Lisäksi matalan kynnyksen monikielistä keskusteluapua on lisättävä.

  • YTHS kutsuu opiskelijoita aktiivisesti säännölliseen hammastarkastukseen ja hammashoidon jonotusaikoja lyhennetään.

  • Maksuton ehkäisy ja pääsy matalan kynnyksen mielenterveyspalveluiden piiriin on mahdollistettava. Opiskelijan oikeus hakeutua myös julkisen terveydenhuollon piiriin on turvattava. YTHS:n, Helsingin kaupungin ja Uudenmaan hyvinvointialueiden on toimittava yhdessä opiskelijan parhaaksi.

  • Opiskelutilojen on tuettava ergonomista työskentelyä ja mahdollistettava hyötyliikunta opiskelupäivän aikana. Opiskelijoilla on oltava monipuolisia ja edullisia liikuntamahdollisuuksia.

  • Pikku HYYn toimintaedellytykset ja Helsingin kaupungilta sille saatava rahoitus on turvattava, jotta perheellisten opiskelijoiden on jatkossakin mahdollista saada joustavaa päivähoitoa.

  • Helsinkiin tulee rakentaa vähintään 700 uutta opiskelija-asuntoa vuodessa kampusten ja hyvien julkisten liikenneyhteyksien läheisyyteen. Myös opiskelijalla on oikeus asua mukavasti. Yhteisöllisestä asumisesta on tehtävä opiskelijoille helppoa ja saavutettavaa.

Toimeentulo

  • Opiskelijoiden riittämätöntä sosiaaliturvaa on korjattava nostamalla opintorahaa ainakin sadalla eurolla. Opintotuen tukikuukausia tulee lisätä ja sen kaksiportaisuudesta tulee luopua niin, että se sopii joustavasti erilaisiin opintopolkuihin. Opintotuki sosiaaliturvaan sosiaali- ja terveysministeriön alaiseksi.

  • Opiskelijoiden velkaantuminen on räjähdysmäisessä kasvussa, mikä kiihdyttää eri sosioekonomisesta taustoista tulevien opiskelijoiden eriarvoistumista.. Siksi opintotuen lainapainotteisuudesta tulee luopua ja opintolainalle on asetettava korkokatto.

  • Asumistuen suhteen tulee siirtyä yksilökohtaisempaan tarkasteluun. 

  • Korkeakouluopiskelijoiden ateriatuki on sidottava yleisen kustannuskehityksen indeksiin, ja Kelan tukea opiskelija-aterialle on nostettava vastaavasti automaattisesti.

  • Alueellista opintolainahyvitystä tulee vastustaa, koska se lisää opiskelijoiden ja alueiden välistä eriarvoisuutta entisestään.

  • Pitkällä aikavälillä vastikkeeton ja elämiseen riittävä perustulo myös opiskelijoille on paras ratkaisu toimeentulon turvaamiseksi.

  • Kansainvälisten opiskelijoiden toimeentulosta ja terveys- ja mielenterveyspalveluiden yhdenvertaisesta saatavuudesta on huolehdittava.

Itseisarvona yhdenvertaisuus


Yhdenvertaisuuden on oltava ydinarvo HYYn ja sen järjestöjen toiminnassa. Vaikuttamismahdollisuudet kuuluvat kaikille opiskelijoille heidän sosioekonomisesta, sukupuolellisesta, etnisestä tai mistään muusta henkilöön liittyvästä taustasta riippumatta. HYYn on toimittava intersektionaalisen feminismin mukaisesti eli sen on tunnistettava opiskelijoiden asemaan vaikuttavat eri taustatekijät ja niiden kasaantumismahdollisuus yhdenvertaisuustyössään.

  • HYY pyrkii olemaan jatkuvasti turvallisempi tila kaikille jäsenilleen. HYYn tiloissa ja HYYn piirissä toimivien järjestöjen toiminnassa tulee noudattaa turvallisemman tilan periaatteita. 

  • HYYn on julistauduttava antirasistiseksi. HYYn tulee aktiivisesti vastustaa rasismia ja seurata tiiviisti antirasistisen toimenpideohjelman toteuttamista. HYYn tulee edistää antirasistisia toimenpiteitä yliopistolla, kouluttaa jäsenjärjestöjään antirasismista sekä puuttua vahvasti ylioppilaskunnassa, sen jäsenjärjestöissä tai yliopistolla ilmeneviin rasistisiin käytäntöihin ja rakenteisiin.

  • HYYn on julistauduttava antiableistiseksi. HYYn tulee vastustaa aktiivisesti vammaisuuteen perustuvaa syrjintää ja toteuttaa antirasistista ja -ableistista toimenpideohjelmaansa aktiivisesti. Kaikkien HYYn tarjoamien ja sen toiminnassa muuten käytettävien tilojen tulee olla esteettömiä. HYY kiinnittää aktiivisesti huomiota oman toimintansa saavutettavuuteen ja edistää yliopistolla esteettömyyttä ja saavutettavuutta esimerkiksi vaatimalla aktiivisesti erityistä tukea sitä tarvitseville.

  • HYYn tulee huomioida omassa toiminnassaan aktiivisesti sateenkaarivähemmistöt, ja edistää sateenkaarioikeuksia vaikuttamistyössään yliopistolla ja laajemmin yhteiskunnassa. HYYn on muun muassa purettava omassa toiminnassaan esiintyviä sukupuoleen ja seksuaalisuuteen liittyviä stereotypioita ja edistettävä itsemääräämisoikeuteen perustuvan translain säätämistä.

  • HYYn on otettava toiminnassaan huomioon opiskelijoiden erilaiset sosioekonomiset taustat ja tilanteet esimerkiksi tapahtumien osallistumismaksujen suhteen. HYYn tulee pitäytyä tavoitteessan luopua jäsenmaksustaan vuoteen 2025 mennessä. Tavoitetta kuitenkin tulee tarkastella ylioppilaskunnan kiinteistötalouden realiteetit huomioon ottaen.

Koulutus kunniaan!

Yliopiston on oltava autonominen ja valtiosta sekä elinkeinoelämästä riippumaton taho, mikä turvataan yliopiston riittävällä perusrahoituksella ja omavaraisuusasteella. Yliopistojen valtakunnallisessa rahoitusmallissa tutkimuksen perusrahoitusta on lisättävä. Valtakunnallinen rahoitusmalli ei saa perustua tutkintomääriin, vaan pikemminkin suoritettuihin opintopisteisiin ja laadullisiin kriteereihin, kuten opetuksen laatuun, opiskelijoiden hyvinvointiin ja vaikuttamismahdollisuuksiin.

  • Uusien aloituspaikkojen on oltava täysimääräisesti rahoitettuja. Aloituspaikkojen ja lisävastuiden lisääminen yliopistoille ilman niiden täysimääräistä rahoitusta on käytännössä efektiivinen koulutusleikkaus.

  • Yliopistoyhteisöllä tulee olla valta päättää omista asioistaan, ja opiskelijoita tulee kuulla päättävissä elimissä. HYYn tulee tukea opiskelijaedustajien työtä kouluttamalla heitä ja kannustaa eri taustaisia opiskelijoita hakemaan opiskelijaedustajiksi. Myös kansainvälisillä opiskelijoilla tulee olla yhdenvertainen mahdollisuus vaikuttaa yliopiston hallinnossa jokaisella hallinnon tasolla. Hallintoelinten esityslistat ja pöytäkirjat on saatava suomen ja ruotsin ohella myös englanniksi. 

  • Akateemista vapautta oppia ja tutkia tulee vaalia. Tutkinnon laajuutta ei tule rajoittaa vaan yliopiston tulee kannustaa opiskelijoita itsensä sivistämiseen myös oman koulutusohjelman ulkopuolella. Ikuinen opiskeluoikeus pitää palauttaa!

  • Opintoja on joustavoitettava erilaisten oppijoiden ja erilaisten elämäntilanteiden huomioimiseksi. Kurssien suoritusmahdollisuuksia tulee monipuolistaa. Hybridiopiskelu tulee mahdollistaa jatkossakin, ja pedagogisesti perusteettomista läsnäolopakoista on luovuttava.

  • Korkeakoulutuksen pitää olla aidosti maksutonta. Kaiken kurssimateriaalin tulee olla maksutonta ja helposti saavutettavaa. EU/ETA-maiden ulkopuolisten opiskelijoiden lukuvuosimaksuista on luovuttava.

  • Opetuksen laadusta ei saa tinkiä! Yliopiston opetus- ja tutkimushenkilökunnalle on tarjottava pedagogista koulutusta opetuksen laadun parantamiseksi ja ylläpitämiseksi.

  • Yliopiston on taattava opiskelijoille riittävät ja helposti saavutettavat tukipalvelut, kuten opintojen ohjaus sekä liikkuvuus- ja urapalvelut. Yliopiston on koulutettava osaavia ohjaavia opettajia ja varmistettava hops-ohjauksen toimivuus sekä saavutettavuus kaikille opiskelijoille.

Ylioppilaskunta jäseniään varten

Palveluita ja viestintää

  • Ylioppilaskunnan tulee viestiä rohkeasti ja ottaa kantaa jäsenistölle ja toimijoille tärkeisiin asioihin.

  • Tapahtumista ja toiminnasta on viestittävä jatkossakin kolmikielisesti.

  • HYYn tulee tehdä itseään, vaikuttamistyötään ja toimintaansa tunnetuksi jäsenistölleen aiempaa paremmin viestinnän kautta.

  • Viestinnässä tulee panostaa siihen, että ylioppilaskunta tavoittaa uudet opiskelijat sekä tuutorit, jotta fukseilla on mahdollisuus päästä mukaan toimintaan heti opintojen alussa. 

  • Ylioppilaskunta tarjoaa jäsenilleen opiskelijaelämää tukevia palveluita, kuten Pikku HYY ja oikeusapu. Nämä palvelut on turvattava ja niistä tulee viestiä riittävästi ja selkeästi.Ylioppilaskunnan tulee myös aktiivisesti kuunnella jäsenistönsä palvelutarpeita ja vastata niihin.

Entistä parempaa opiskelija- ja tapahtumakulttuuria

  • HYY kannustaa järjestöjään huomioimaan jäsentensä hyvinvoinnin esimerkiksi  perustamalla hyvinvointivastaavan ja häirintäyhdyshenkilön viran.

  • Aine- ja tiedekuntajärjestöt tekevät merkittävää edunvalvontaa yliopistolla. HYY tukee järjestöjä tässä tärkeässä työssä erilaisin koulutusten ja järjestötukien kautta. 

  • 2021 vuoden aikana tehdyt leikkaukset järjestöjen välittömiin (esim. projektituki) ja välillisiin tukiin (esim. lehtituki) tulee perua täysimittaisesti.

  • Erityisesti on huolehdittava opiskelijoiden ja varsinkin fuksien yhteisöllisyyden rakentumisesta. Ylioppilaskunnan tulee tukea myös erityisesti koronasta kärsineiden vuosikurssien yhteisöllisyyden rakentamisessa

  • Ylioppilaskunta tarjoaa yliopiston kanssa kansainvälisille opiskelijoille mahdollisuuden osallistua tapahtumiin sekä kokea kuuluvansa opiskelijayhteisöön. HYY ja HY tukevat kansainvälisiä opiskelijoita hallinnollisissa asioissa esimerkiksi Check In -tapahtuman kautta. 

HYY lähemmäksi jäseniään!

  • HYYn tulee olla aiempaa läpinäkyvämpi ja selkeyttää toimintaansa jäsenilleen. 

  • Kv-opiskelijat tulee nähdä tärkeänä ja itseisarvoisena osana yliopistoyhteisöä.

  • Jäsendemokratiaa on tuettava tekemällä jäsenaloitteet tunnetuiksi. HYYn tulee tukea jäsenten vaikutusmahdollisuuksia tarjoamalla myös apua jäsenaloitteiden laatimisessa.

  • Talousjohtokunnan toiminnan on oltava aiempaa avoimempaa. Toiminta-avustusta ja lehtitukea päivitettäessä on kuultava sekä osallistettava järjestöjä aiempaa enemmän.

  • Opiskelijajärjestöt tekevät arvokasta työtä ja toimivat voimavarana opiskelijoiden arjessa. HYYn tulee tukea monipuolista järjestötoimintaa ja ottaa järjestöt kaikilta kampuksilta huomioon tasapuolisesti, jotta kaikilla olisi mahdollisuus löytää oma yhteisönsä yliopistolta.

  • Opiskelijatoimintaan tulee olla mahdollisuus osallistua erilaisista elämäntilanteista riippumatta. Järjestötoiminnassa tulee olla tilaa myös esimerkiksi perheellisille opiskelijoille, ja HYYn tulee tukea perheellisten opiskelijoiden yhteisöllisyyttä ja osallistumismahdollisuuksia.

  • HYYn tulee laajentaa toimintaansa kaikille kampuksille lisäämällä näkyvyyttään ja toimintaansa. Pitkän aikavälin tavoitteena tulee olla uusien tilojen avaaminen Viikkiin, Kumpulaan ja Meilahteen.

Helsinki University Greens Election Program 2022

The environmental crisis is the biggest threat of our time and the fight against climate change and the impairment of biodiversity should be reflected as a cross -cutting theme in all decisions of HYY, the University of Helsinki and the City of Helsinki.

We live in the middle of a mental health crisis. Students' mental health is historically low. The mental health debt caused by Covid-19 should be caught upr.

Equality is never ready. HYY should be antiracist, antiableist and LGBTQ+ -friendly and actively oppose discriminating activities and structures in the student union, university and society at large. Funding for education and research must be fully secured.

Education and research are the cornerstones of a functioning welfare state. Academic freedom to learn and explore must be cherished  - education must not be exclusively a pawn in the world of business and politics.

HYY is distant to its ordinary members. HYY must make its activities more open and support its members both directly and indirectly through its member organizations.

HYY as a pioneer in the fight against the sustainability crisis

Sustainability

  • The university must take into account the sustainability of all its activities and ensure its carbon neutrality target by 2030 and the stop of the nature loss by 2035. HYY must strive to minimize its emissions and to achieve the goal of carbon neutrality the necessary emissions should be compensated.

  • HYY's development cooperation budget must be raised gradually to 1.5 percent (now 0.7%) of the HYY budget and sustainable development must be at the heart of the use of development cooperation funds.

  • HYY must actively participate in public debate on ecological sustainability, climate change and responsibility.

  • HYY drives sustainable development boldly through the top of its own company.

  • Organizations should be encouraged to take into account ecological sustainability in their operations by various means. Examples of means include competitions and immediate financial subsidies.

City

  • Cycling opportunities must be facilitated in Helsinki. Inter-campus cycling connections need to be improved and city bikes must be used with HSL seasonal ticket. The bike network needs to be developed in general and the cycle paths clarified. City bikes should be available all year round.

  • Public transport must be made more attractive for students. Public transport student discount must be returned to 50 % and it should be able to purchase for more than one month at a time. The diiscount must also be available without a phone. Student discount should also be extended to one-off tickets. The metro should be operated round-the-clock.

  • The center campus of the university must be made car-free and congestion charges must be introduced as one way to reduce car traffic emissions.

Responsible and brave Ylva!

  • Ylva must be an exemplary, bold and responsible player who strives for a good and sustainable result. The selection of the Ylva partners must comply with the principles of responsibility and the circular economy.

  • Unicafe must be primarily for HYY members, but it is desirable to expand its clientele to other groups as well. Unicafe needs to serve a variety of students during extensive opening hours and continue with bold service methods. The takeaway option must continue to be maintained.

  • Unicafe's vegan food supply must be expanded by providing at least two vegan options every day, taking into account different food restrictions and must continue to be the cheapest option. The target should be set to open a fully plant-based restaurant.

  • Ylva will not continue to invest in the weapons, tobacco, gambling or alcohol industry, or in fossil fuel companies and will not rent its premises to these companies. The group should favor sustainable investments and partners as possible for the environment and to stop investing in animal production. In addition, attention should be paid to the rental of real estate and the sustainability of the construction projects.

  • Ylva must publish its results with indicators that measure overall sustainaibility.

Welfare repair

Health and the ability to study

What is the intrinsic value of everyday life that burns students and pays unreasonably both humanly and financially? Students' lives for years have been coping with crisis - this cannot continue.

Now we need to work to enable students’ well-being: low-threshold mental health services, seamless contact with health care, and fair investments in student life. During high inflation, students as a special group of society deserve support.

  • The resources of The FSHS are inadequate. Its operating conditions for the provision of quality and accessible services must be guaranteed.

  • Students are entitled to health care and individual guidance in studying and coping with everyday life. The university and the FSHS must provide clear information about seeking health care services. HYY must act as a spokesman for the services provided by FSHS and the university.

  • Students’ well-being, mental capacity in everyday life and mental health in general are in crisis. All activities of the university and the Student Union must take a comprehensive account of well-being and pay special attention to study stress and mental health support.

  • The number of study psychologists should be increased in order to access the reception within two weeks of appointment. In addition, low-threshold multilingual discussion assistance needs to be increased.

  • Free prevention and access to low -threshold mental health services must be enabled. The right of the student to seek public health must also be safeguarded. The wellbeing areas of the FSHS, the City of Helsinki and the wellbeing services counties in Uusimaa must work together for the student.

  • The study facilities must support ergonomic work and enable utility exercise during the study day. Students must have versatile and affordable sports facilities.

  • The operations of Pikku HYY and Helsinki’s funding to it should be secured so the family students can get flexible day care also in the future.

  • At least 700 new student homes should be built in Helsinki a year, near campus and good public transport links. Students also have the right to live comfortably. Communal living needs to be made easy and achieved for students.

Livelihood

  • Insufficient social security for students must be corrected by raising the student grant by at least 100 euros.The support months of study allowance should be increased and its two-tier structure should be abandoned so that it fits flexibly into different study paths. Study support should be transferred under the Ministry of Social Affairs and Health.

  • Students’ indebtness is growing exponentially, which accelerates the inequality of students from different socio-economic backgrounds. That's why the loan-based nature of the student allowance must be abandoned and an interest rate ceiling must be set for the student loan.

  • Housing subsidy should be transferred to a more individual examination.

  • The meal subsidy for university students must be tied to the index of general cost development, and Kela's subsidy for student meals must be automatically increased accordingly.

  • In the long term, free and sufficient basic income for students is the best solution to secure their livelihood.

  • The livelihood of international students and the equal access to health and mental health services must be ensured.

Equality as an intrinsic value

  • Equality must be a core value in the operations of HYY and its organizations. The possibility of influencing belongs to all students regardless of their socio-economic, gender, ethnic or any other person-related background . HYY must act in accordance with intersectional feminism, i.e. it must recognize in the equality work the different background factors and their accumulation that influence the position of students.

  • HYY is constantly striving to be a safer space for all its members. HYY's premises and the activities of HYY organizations must follow the principles of safer space.

  • HYY must declare itself anti-racist. HYY should actively oppose racism and closely monitor the implementation of the anti-racist action program. HYY should promote anti-racist measures at the university, train its member organizations from anti-racism, and intervene in the racist practices and structures of the Student Union, its member organizations or university.

  • HYY must declare itself anti-ableist. HYY should actively oppose discrimination based on disabilities and closely monitor the implementation of the anti-ableist action program. All facilities provided by HYY and otherwise used in its operations must be accessible. HYY actively pays attention to the accessibility of its own activities and promotes accessibility at the university, for example, by actively demanding special support for those in need.

  • HYY should actively consider rainbow minorities in its own activities, and promote rainbow rights in its advocacy work at the university and more broadly in society. Among other things, HYY must dismantle the stereotypes of gender and sexuality in its own activities and promote the enactment of a trans act based on self-determination.

  • HYY must take into account the different socio-economic backgrounds and situations of the students, for example in terms of participation fees for events. HYY should stick to its goal of waiving its membership fee by 2025. However, the objective should be considered, taking into account the realities of the Student Union's operational economy.

Education must be given the credit

  • The university must be autonomous and independent of the state and business, which is safeguarded by the university with adequate funding and self-sufficiency. In the national funding model of universities, basic funding for research must be increased. The nationwide funding model must not be based on qualifications, but on the amount of study credits and qualitative criteria such as quality of teaching, student well-being and influence.

  • New starting positions must be fully funded. Increasing starting places and additional responsibilities for universities without their full funding is practically an effective cut in education.

  • The university community must have the power to decide on their own affairs, and students should be heard in decision-making bodies. HYY should support the work of student representatives by training them and encourage students from different backgrounds to apply for student representatives. International students must also have an equal opportunity to influence the university administration regardless of the level of administration or the role of the participant. In addition to Finnish and Swedish, the agenda and minutes of the governing bodies must be obtained in English.

  • Academic freedom to learn and explore should be cherished. The extent of the degree should not be restricted, but the university should encourage students to educate themselves outside their own degree program. Eternal study rights must be restored!

  • Studies must be flexible to take into account different learners and different life situations. Course performance opportunities should be diversified. Hybrid studies should continue to be enabled, and pedagogically unjustified presence must be abandoned.

  • Higher education must be truly free. All course material should be free and easy to reach. Students outside the EU/EEA tendering fees must be abandoned.

  • The quality of the teaching should not be compromised! The university's teaching staff must be offered pedagogical education to improve and maintain the quality of teaching.

  • The university must guarantee students with sufficient support services such as study guidance and mobility and career services. The university needs to train skilled guiding teachers and ensure the functionality of HOPS guidance and accessibility for all students.

Student Union for its members

Services and communication

  • The Student Union must communicate boldly and take a stand on matters that are important to the members and actors.

  • The events and activities must continue to be communicated in three languages.

  • HYY must make itself, its advocacy and activities known to its members through communication.

  • In communication, the Student Union should reach new students and tutors to allow freshmen to get involved right from the start of their studies.

  • The Student Union provides its members with support for student life, such as Pikku HYY and Legal Aid. These services need to be secured and communicated sufficiently and clearly. The University Union must also actively listen to and respond to the service needs of its members.

A better student and event culture

  • HYY encourages its organizations to take into account the well-being of its members, for example by setting up a welfare officer and a harassment liaison officer.

  • Substance and faculty organizations are doing significant advocacy at the university. HYY supports organizations in this important job through various training and non-governmental subsidies.

  • The cuts made during the 2020 season to the direct (e.g. project grant) and indirect organization subsidies (e.g. student magazine grant) must be fully canceled.

  • In particular, the communality of students and especially freshmen must be taken care of. The Student Union should also support especially in the communality of the classes that have suffered from Covid-19 restrictions.

  • The Student Union offers international students the opportunity to participate in events and feel that they belong to the student community. HYY and the University support international students in administrative issues, for example through the Welcome Fair event.

Hyy closer to its members!

  • HYY should be more transparent and clarify its activities for its members.

  • International students should be seen as an important and intrinsic part of the university community.

  • Membership democracy must be supported by making membership initiatives known. HYY should support the influence of members by providing help in drawing up member initiatives.

  • The financial management must be more open than before. When updating the operating grant and student magazine support, more organizations must be consulted and participated.

  • Student organizations do valuable work and act as a resource in students' daily lives. HYY should support a wide range of NGO activities and take the organizations on all campuses equally so that everyone has the opportunity to find their own community at the university.

  • Student activities should be able to participate, regardless of different life situations. Organizational activities must also have room for example for family students, and HYY must support the community and participation of family students.

  • HYY should expand its activities to all campuses by increasing its visibility and operation. The long-term goal should be to open new spaces to Viikki, Kumpula and Meilahti.