Oikeutta Musa Mohamadille!

Tiistaina 29.11. kurdiaktivisti Musa Mohammadi kutsuttiin poliisiasemalle ”vastaamaan muutamiin kysymyksiin”. Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneelle Mohammadille kerrottiin etukäteen, että hänen ei tarvitse olla huolissaan Iraniin lähettämisestä. Hänen saapuessaan poliisiasemalle lakimiehen kanssa hänet kuitenkin otettiin kiinni ja toimitettiin Metsälän säilöönottokeskukseen odottamaan karkotuksen täytääntöönpanoa. Perusteiksi vangitsemiselle todettiin epäyhteistyökykyinen käytös, mikä vaikuttaa erikoiselta, kun otetaan huomioon, että Mohammadi tuli itse poliisiasemalle antamaan lisätodisteita hänen autoritaarista Irania vastustavasta aktivismistaan. Mohammadi on pyrkinyt systemaattisesti käyttämään lain suomia teitä saadakseen turvapaikan, ja on näin ollen aina toiminut yhteistyössä virkavallan kanssa.

Mohammadi on ollut kiinniotosta lähtien nälkälakossa ja kieltäytyy myös juomasta. Tämänhetkisen tiedon mukaan Musa Mohammadi aiotaan karkottaa Iraniin pian, mahdollisesti reilun viikon sisään.

Ennen Suomeen pakoaan vuonna 2010 Musa Mohammadi on ollut useaan otteeseen Iranin turvallisuuspoliisin vangitsemana poliittisen toiminnan takia. Mohammadia voi odottaa Iranissa jopa kuolemantuomio kurdien oikeuksien puolustamisen takia. Tämä on hyvin todennäköistä, sillä Iran on tänä vuonna teloittanut kymmeniä eri oppositioryhmiin kuuluvia kurdeja. Mohammadin kotikaupungista Salmasista kotoisin oleva kurdiaktivisti Behrouz Alkhani teloitettiin elokuussa 2015 tuomittuna toiminnasta kurdipuolue PJAK:issa sekä ”vihasta Jumalaa kohtaan”. Iran teloitti pelkästään viime vuoden aikana 977 ihmistä, eniten maailmassa Kiinan jälkeen. Kurdeihin kohdistuvaa erityistä poliittista vainoa kuvaa se, että elokuussa 2016 ihmisoikeusjärjestöjen tiedossa olevista Iranin lähes tuhannesta poliittisesta vangista yli 40% oli kurdeja.

Mohammadin pakolaisstatuksen pitäisi olla itsestäänselvyys. Suomen perustuslain 9§ toteaa: “[…] ulkomaalaista ei saa karkottaa, luovuttaa tai palauttaa, jos häntä tämän vuoksi uhkaa kuolemanrangaistus, kidutus tai muu ihmisarvoa loukkaava kohtelu." Suomen ei tulisi missään olosuhteissa karkottaa ihmisiä tilanteissa, joissa henkilön on mahdollista joutua teloitetuksi. Tämä rikkoo räikeästi kansainvälistä pakolaissopimusta ja on häpeällistä oikeusvaltioperiaatteellaan ylpeilevälle Suomelle, erityisesti näin Itsenäisyyspäivän alla. Mohammadin tapaus saattaa olla ensimmäinen ”kokeilu” tiellä kohti oikeuden ja kohtuuden hylännyttä Suomea. Ei anneta sen tapahtua!

Vaadimme, että Musa Mohammadin karkotuspäätös ja turvapaikkastatus otetaan välittömästi uudelleen käsiteltäviksi. Emme hyväksy sitä, että kotimaamme välillisesti tappaa ihmisiä.

Allekirjoittanut:
Katariina Pietiläinen, puheenjohtaja
(lisätietoja voi tiedustella katariina.pietilainen(@)helsinki.fi)

- HYYn Vihreät